Zonwerende raamfolie – warmte, zonlicht en UV werende glasfolies

Warmte verplaatst zich op 3 manieren, namelijk door stroming, straling en geleiding. De warmte van de zon is stralingswarmte. Als we spreken over zonwering moeten we ons goed realiseren welk onderdeel van de zon geweerd moet worden. De zon doet meer dan alleen warmte afgeven (infrarood). Zij geeft ook daglicht (lux) en veroorzaakt verkleuring (ultraviolet). Kortom: wat willen we wel van de zon en wat niet?

Zonwerende folie, een NASA-ontwikkeling, is een glasheldere, optisch zuivere zelfklevende polyesterfolie die aan de binnen- en buitenzijde van glas wordt geplakt met als doel de temperatuur in gebouwen omlaag te brengen. Daarnaast bezit de folie nog de eigenschap dat het de scherpte van het daglicht omlaag brengt en het UV-licht tot bijna 100% blokkeert.

Het warmtewerende effect van glasfolies wordt onder andere verkregen door het opdampen van een microscopisch dun laagje aluminium, door het sputtercoaten van rvs, brons, koper, titanium en zelfs van zilver en goud, en door het opbrengen van zogenaamde nano-particles. Dit laatste vindt zijn oorsprong in het hitteschild van de spaceshuttle.

Raamfolies met aluminium zorgen voor een hoge warmtereflectie en een lage absorbtie van de zonnestraling. Het glas krijgt een sterk spiegelend oppervlak en zal in mindere mate opwarmen. Ook wordt het daglicht in hoge mate geweerd.

Raamfolies met een gesputterde metaallaag zorgen voor een lage warmtereflectie en een hoge warmteabsorbtie. Het glas krijgt een zwak spiegelend oppervlak en zal in meerdere mate opwarmen. Er wordt meer daglicht doorgelaten.

Raamfolies met nano-particles blokkeren tot maximaal 90 procent van het infrarode licht door warmteabsorbtie. Het glas spiegelt niet maar zal in hoge mate opwarmen. De doorlating van daglicht is maximaal.

Ongeacht de warmtewerende laag waarmee de vensterfolie is uitgerust, zal de geabsorbeerde stralingswarmte zowel naar binnen als naar buiten gestraald worden. De warmteopbouw in het glas laat zich door natuurlijke ventilatie afvoeren.

Naast de standaardeigenschappen van zonwerende folie is er een aantal combinaties te realiseren, zoals:

  • Zonwerende veiligheidsfolie, als doorvalbeveiliging, tegen vandalisme en snelkraken, bomblast-proof en inbraakvertragend.
  • Zonwerende magazijnfolie, met één zijde gematteerd en de andere zijde gemetalliseerd. Dus: geen inkijk en toch warmtewerend.
  • Zonwerende confrontatiefolie, met een spiegel aan de lichtzijde: wel uitkijk maar geen inkijk.
    Zonwerende kleurfolies, waardoor gevelramen een kleur krijgen.
  • Zonwerende decoratiefolies, waarmee ieder ontwerp op
    glas is te realiseren terwijl je de warmte buiten houdt.

 

    GSW respecteert jouw Privacy